Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

вторник, 27 септември 2011 г.

По пътя

Всеки, който е решил да върви по пътя на духовното си израстване е добре да приеме, че често ще го смятат за различен. Хора, които живеят в света на материалното, себичното, властта и парите ще го обиждат понякога и ще му се присмиват. Хора, управлявани от егото си, от лични амбиции и желание да властват над останалите ще се възползват от "наивността" му. Но извисеният духовно човек нека приеме с усмивка този факт и да продължи напред, въпреки нечии присмех. Да продължи да излъчва любов и доверие към всички! В началото ниските вибрации на ежедневието ще го застигат и приземяват. Липсата на пари, обидите на околните, стремежа да го подчинят, хода на събитията, които сякаш му се изплъзват от контрола и хилядите други ежедневни и ежечасни факти ще му тежат като воденични камъни. И ще бъде дотогава реши, че няма да плаща "данък обществено мнение". Постепенно ще усетиш едно поле от светлина около себе си, поле от божествена любов и спокойствие, духовно просветление и сигурност. Сигурността, че дарявайки когато и колкото можеш ти си създаваш положителна карма. Сигурността, че когато се нуждаеш ще получиш съответната помощ и от духовният и от материалния свят, съобразно уроците, които е нужно да научиш и божественият план за настоящето ти съществуване
И какво от това, че някой зад гърба или в лицето ти те нарича наивник?!! Прегърни го, обикни го и го дари с усмивката си! Изпълни сърцето си с любов към него! Защото той може да е твоят урок в момента! Както и навярно ти да си неговият! Обезоръжи го със своята любов и доверие. Покажи му, че си щастлив сега и тук от това, което си самият Ти.
от Сен Жермен

Още интересно за вас:

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


понеделник, 26 септември 2011 г.

Умението да постигнеш вътрешна свобода

1. Умението да постигнеш вътрешна свобода не означава да живееш с мъчителни мечти за това, какво би могло да бъде.


2. Умението да постигнеш вътрешна свобода не е увереността, че някой 
друг е виновен.

3. Умението да постигнеш вътрешна свобода не означава да се 
вкопчиш в пепелта на едно разочарование, докато се грееш на топлината на някаква въображаема нова победа.

4. Умението да постигнеш вътрешна свобода не е тревожното търсене на 
ново решение на стар проблем.

5. Умението да постигнеш вътрешна свобода не е да се научиш да живееш с бремето на 
занижените изисквания.

6. Умението да постигнеш вътрешна свобода не означава да 
избягваш хора или места, които болезнено ти напомнят за предишни връзки.

7. Умението да постигнеш вътрешна свобода не означава ,че се 
налага да се убеждаваш, че си бил прав да се освободиш от нещо.

8. Умението да постигнеш вътрешна свобода не означава отчаяно да търсиш някой, който да се 
съгласи с твоята позиция в спора.

9. Умението да постигнеш вътрешна свобода не е нуждата да репетираш мислено разговори, за да се почувстваш 
уверен.

10. Умението да постигнеш вътрешна свобода не е да 
твърдиш, че когато си поискаш можеш да се освободиш вътрешно от ... ( вие попълнете празното място). 

"Тайната на свободния човек", Гай Финли


Още интересно за вас:



Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


неделя, 25 септември 2011 г.

Ошо

Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в любовта. Тогава ще познаеш - и това познание ще дойде от твоя опит. Това знаене няма никога да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкова повече ще знаеш, че остава много повече за узнаване.

 

Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем означава да направиш погрешна стъпка. Той е мистерия, която трябва да се живее, да се обича, да се изпита.
 

Всъщност ум, който винаги се стреми към обяснения, е един уплашен ум. Заради големия си страх той иска всичко да бъде обяснено. Той не може да навлезе в нищо, преди то да му бъде обяснено. Когато му се обясни, той се чувства на позната територия, познава географията, вече може да се движи с карта, ръководство и програма. Той никога не е готов да навлезе в непозната, неизследвана територия, без карта, без ръководство. Но животът е такъв и никаква карта не е възможна, защото животът непрестанно се променя. Той е сега във всеки един момент. Той е огромен динамизъм, абсолютно движение. Само промяната е постоянна, само промяната никога не се променя. 

"За смелостта" - Ошо


Oще интересно за вас:


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik



Добротата сама по себе си е награда

Когато подкрепяме другите, ние подкрепяме себе си. Радостта и щастието, които носят любовта и състраданието към околните са една от най-добре пазените тайни на човечеството. Ползите са толкова значими, че трябва да си зададем въпроса, защо не даваме такава благодат по-често. Когато помагаме на някого, се чувстваме по-добре. Върнете се в спомените си към времена, когато сте се раздавали. Може би сте се грижили за болен приятел, били сте доброволец в някоя кухня, тренирали сте училищния футболен отбор, участвали сте в благотворителна акция... Какво сте изпитвали тогава? И защо сте се чувствали добре? Какво се съдържа в обичта и грижата един за друг, която облекчава душите ни? Може би така ние преоткриваме взаимната ни свързаност. Скрита част от нас потръпва от радост, когато достигаме един до друг по простички, обикновени начини.

Рам Дас обяснява какво се случва, когато си помагаме: "Когато се грижим един за друг, ние понякога виждаме основното качество на своето съществуване. Може да седим самотни, изпаднали в самосъжаление и липса на вяра в себе си, когато телефонът звънва и отсреща е приятел в истинска депресия. Инстинктивно излизаме от самовглъбението си и казваме няколко одобрителни думи. Когато затворим слушалката, споделили взаимно успокоение, се чувстваме малко по-уютно със себе си. Напомнено ни е кои всъщност сме и какво можем да предложим един на друг." За жалост животът ни е натоварен. Понякога си мислим, че нямаме време да помагаме. Винаги има толкова неща, които трябва да свършим и всички те изглеждат важни. Но ако не ценим помощта, ако не я възприемаме като важен елемент от израстването и развитието ни, какво говори това за нас самите? По какъв път вървим ако любящата привързаност не е част от нашето пътуване? Наистина ли смятаме, че спечелването на повече пари, гледането на телевизия или вечерятя в хубав ресторант ще ни направят много щастливи?

Търсим радост в романтиката, постиженията, придобивките, вълнуващите преживявания и те ни носят удоволетворение, но винаги трябва още нещо. Парадоксът е, че ако сме изцяло заети само със собственото си щастие, никога няма да го изживеем истински. Японците имат един израз за невротична самовглъбеност. Това е "seikatsu onchi" – понятие, което свободно се превежда като "глух за живота". Това състояние ни прави напълно отдадени на себе си. Всяко събитие или обстоятелство е оценявано според това как се отразява на нашата личност. Другите не са важни. Тази себеконцентрираност е причина за повечето ни страдания. Когато сте нещастни, за кого мислите – за себе си или за другите? Винаги за себе си! Това ни говори нещо...

Любящата привързаност е просто отваряне към другите. Тя се изразява в помощ един към друг посредством малки жестове на доброта и състрадание. Не еднократно, а редовно и постоянно, така че да забравим чувството на изолираност и да започнем да усещаме нашата цялост и радостта, която тя носи. Разумът ни може да се опита да наложи концепцията "Ние не сме сами", но никога не можем да сме убедени дали е така само чрез разума си. Дори и най-просветеният ум не може да е сигурен в това. Но сърцата ни знаят тази съкровена истина.

"Правете всичкото добро, на което  сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!" Джон Уесли
"Практика на щастието", Джон Кехоу


Още интересно за вас:
За мен
Метод за Лично съветване
За утвържденията


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik

сряда, 21 септември 2011 г.

Другият


Един човек се сетил за стар приятел, който все се опитвал да преуспее в живота, но напразно. "Трябва да му дам малко пари", казва си той. Същата вечер обаче научава, че приятелят му бил забогатял и върнал всичките си дългове, натрупвани с години.
Отиват в един бар, където често се отбивали, и приятелят му почерпва всички присъстващи. Когато го питат как се е замогнал, той им отговаря, че само допреди няколко дни в него е живеел Другият.
- Кой е Другият? - питат го.
- Другият е оня, който са ме учили да бъда, но който аз не съм. Другият вярва, че човек е длъжен да прекара целия си живот с мисълта как да спести пари, за да не умре от глад когато остарее. Непрекъснато мисли, непрекъснато прави планове и открива, че е жив едва когато му остават броени дни на земята. Но вече е твърде късно.
- А ти кой си?
- Аз съм този, който би могъл да бъде всеки от нас, стига да послуша сърцето си: човек, който се възхищава от тайнството на живота, който вярва в чудеса, който изпитва радост и въоудошевление от това, което върши. Другият обаче се страхуваше да не би да се разочарова и не ми позволяваше да действам.
- А не се ли боиш от страданието? - питат го хората от бара.
- Знам, че има поражения. И никoй не може да ги избегне. Затова е по-добре да изгубиш няколко битки, воювайки за мечтите си, от колкото да бъдеш победен, без да знаеш за какво се бориш..
- Нима е толкова просто?
- Да. Когато го осъзнах, се събудих с решението да бъда такъв, какъвто винаги съм искал. Другият остана там, в стаята ми, но повече не го пуснах да влезе в мен, въпреки че на няколко пъти се опита да ме изплаши с това колко е рисковано да не мислиш за бъдещето. И от мига когато изхвърлих Другият от живота си, с мен започнаха да се случват чудеса.

Пауло Куелю

Още интересно за вас:
Притча за водопровода
Безплатно е само сиренето, което е в капана
Добри идеи и вдъхновение


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik

събота, 17 септември 2011 г.

Седемте Хуна принципа

"ХУНА" означава буквално "тайна" и произлиза от островите в южния пасифик. За полинезийската житейска философия тя се отнася към думите любов (АЛОХА) и сила (МАНА). "Светът е такъв, какъвто го виждаш." и "Няма граници" - са двете главни теми в тази стара пет-хилядолетна философия.

Следните седем универсални принципа бихте могли да  използвате като ефективна подкрепа за изпълнение на вашите стремежи и желания, а също и за да водите по-добър здравословен начин на живот.

1. ИКЕ (IKE): ”Светът е такъв, за какъвто ти го приемаш.”
Това изречение описва един много прост начин значението на нашите нагласи, нашите мисли, нашите вътрешни изображения. Когато осъзнаете значението на тези състояния ще можете да направите съществена крачка напред към по-щастлив и освободен живот.

Прехвърлена тази мисъл към работното ежедневие би могла да означава, че: ако повечето ръководители и служители вярват, че изворът на тяхната лична продуктивност не е много голяма, че клиентите им и без това ще се преориентират към конкурентите и че развитието на фирмата не е перспективно, то този начин на мислене води до катастрофални последици. Каква представа имате за себе си, за колегите си, за фирмата в която работите и дори за личния ви партньор? Каквато представа имате, такава и възпроизвеждате в действителност.
2. КАЛА (KALA): ”Няма граници.”
Преди 100 години науката беше твърдо убедена, че летенето със самолет е невъзможно, защото металът е тежък и не може да се издигне във въздуха. Преди 50 години човечеството не беше убедено, че ще можем да полетим към открития космос към други планети. Днес астронавтите летят до луната и това се приема като нещо съвсем нормално.  Всички тези ограничения бяха преодолени, само защото имаше такива хора, които се осмелиха да предприемат стъпки и да направят невъзможното – възможно. Какво би се случило, ако откриете лечение на неизлечима болест, ако срещнете подходящия за вас партньор – такъв, какъвто сте го видели в мечтите си, ако откриете най-добрата и мечтана от вас работа - с приятна работна атмосфера и дружелюбни колеги, а всъщност те и шефът ви са си съвсем същите?
3. МАКИА (MAKIA): ”Енергията следва вниманието.”
Това към което сте насочили вниманието си, расте. Насочете вниманието си върху това – дали ще имате изобилие от всичко, което ви е нужно или ще изпитвате постоянен недостиг от тях, зависи от вашето внимание, което им отделяте – много/малко пари, добри/лоши взаимоотношения, отлично/влошено здраве, увеличени/намалени заявки от страна на клиентите ви и т.н. Така например един дълг би могъл да изглежда по-голям като планина вместо да е малък като камъче, ако го имате постоянно в мислите си и живеете постоянно обременени с тази грижа. По този начин сте склонни да се чувствате винаги зле. Съвсем различно е, ако насочите вниманието си към това, какво искате да постигнете или на какво искате да повлияете да се развива в  положителна посока. Създайте за себе си и за вашата фирма атрактивна визия за бъдещето. Едва ли има нещо с по-голямо въздействие от една атрактивна визуализация на бъдещето, което искате да постигнете във всички области на живота ви.
4. МАНАВА (MANAWA): ”Сега е моментът на силата. Има само сега.”
Има една елементарна истина, която често се забравя. Каква полза има от това, да се оплаквате от пропуснатите шансове или от допуснатите грешки спрямо това – да фиксирате вниманието си към вашите бъдещи очаквания? Опитайте в този момент да го направите и изживейте този миг! Важно е да се учите от грешките и  да си поставяте конкретни цели, които да преследвате. Всички визии и цели имат една съществена цел – да ви вдъхновят, да изживеете мига на визуализирането как постигате целта си. Съществува само сега. Останете само за една минута тихи и вглъбени в себе си, стойте неподвижно. Премахнете доколкото можете всички мисли от съзнанието си и поемете дълбоко въздух. Отпуснете се. Насладете се на този момент.
5. АЛОХА (ALOHA): ”Да обичаш означава да бъдеш щастлив с...” 
Ето рецептата за това, как да се почувствате щастливи: обичайте всичко, което имате във вашия живот и всички хора край вас. Вземете решение да бъдете щастлив. Забравете мислите като: ”Бих могъл да бъда щастлив едва когато срещна подходящия за мен партньор в живота.” или ”Ще съм щастлив, когато се разделя с него.”, ”За да съм щастлив, първо трябва да намеря подходящата за мен работа.” или ”Ще съм щастлив едва когато си сменя работата.” Щастието не се нуждае от условия. Вие имате възможността сега да изберете какво всъщност искате и да решите, че избирате да сте щастлив. Разбира се може да има хора и обстоятелства, които не са ви приятни и от които искате да се дистанцирате. Уверете се, че с това вие не намалявате решимостта си да бъдете щастлив, че това няма да ви попречи да бъдете такъв.

6. МАНА (MANA): ”Всичката сила идва отвътре. Външното й проявление е обучението.”
Поемете отговорност за това, което преживявате или предпочитате да прехвърлите вината за преживяванията си върху някой друг – вашия партньор, работната обстановка, колегите ви? Решението за постъпките ви е във вашите ръце и ако промените мисленето си, ще можете да промените и живота си.
7. ПОНО (PONO): ”Ефективността е мярка за истината.”
Знанието не е достатъчно. ”Един експерт се разпознава по неговите резултати.”, казва Кахунас (магистър-учител по ХУНА). Така вие можете да осъзнаете как да подредите живота си, как да успеете в работата си, как да вървите по пътя към успеха за ефективно реализиране на вашите желания.

Още интересно за вас:


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik






петък, 16 септември 2011 г.

Основни принципи на Хо'опонопоно

1. Невъзможно е да схванем в истинската му пълнота случващото се около нас съзнателно или подсъзнателно. В пространството се разпространяват множество вълни и мисловни форми, които не се долавят на съзнателно ниво. До разума ни достига силно филтрирана информация. Във всеки момент ние създаваме нашата собствена реалност на подсъзнателно ниво, ето защо можем да храним в себе си колкото си искаме положителни мисли и пак да се чувстваме съкрушени и нещастни.
2. Не можем да контролираме всичко именно защото не можем да си даваме сметка за всичко случващо се в момента. Илюзия на егото е да си въобразяваме, че светът ще се върти според нашите желания. Затова и не е разумно да оставим егото ни да взема решенията. Имаме избор, но нямаме контрол.
3. Може да изцелите всяко житейско изпитание. Независимо как се е появило изпитанието и независимо от неговата природа, ние можем да се заемем с неговото изцеляване, защото е попаднало в нашия свят. Може и представа да си нямаме защо се е появило в нашия живот, но няма и смисъл да питаме, защото знаем вече за неговото съществуване. Колкото повече изцеляваме изпитанията, толкова по-ясно ще даваме израз на онова, което предпочитаме, защото ще освобождаваме блокираната енергия, която използваме иначе за други цели.
4. Всеки от нас е сто процента отговорен за личните си изживявания. Изпитанията в живота не са по наша вина, но са наша отговорност. Схващането, че всеки е отговорен за всичко, което се случва в неговата реалност надхвърля всяко наше действие или мисъл. Най-важното е осъзнаването, че в тази отговорност се включва и всичко, което другите казват, мислят, правят и което по някакъв начин е достигнало до нас. Ако поемем пълна отговорност, то в момента в който някой постави пред нас проблем, той става и наш. Ние сме в състояние да го изцелим и колкото повече изцеляваме изпитанията, с които се сблъскваме, толкова повече постигаме съзвучие с първоизточника.
5. Това, което ни дава пропуск към състоянието на абсолютната неограниченост е изричането на думите "Обичам те" - тази парола дава душевен мир, от изцелението до проявлението.Тя се изрича към Божествената сила и изчиства всичко във вътрешния ни свят. Идеята е да се обича ВСИЧКО без изключение. Тази парола се допълва от "Съжалявам!", "Прости ми!" и "Благодаря". Тези думи са любов, която освобождава блокираната енергия.
6. Вдъхновението е по-важно от стремежа или намерението, които се явяват залъгалка за ума. Вдъхновението е поръчка на Божествената сила към нас. Стремежът работи и постига резултати, а вдъхновението работи и сътворява чудеса.
Божествени създателю, баща, майка, син като едно. Ако аз, моето семейство, роднини и предци, сме обидили теб, твоите роднини и предци с мисъл, дума, действия или дела от началото на нашето сътворение до днес, ние молим за твоята прошка. Нека тя изчисти, пречисти, освободи и премахне всички отрицателни спомени, блокировки, енергии и вибрации и нека преобразува тези нежелани енергии в чиста светлина. И нека стане според думите ми.

Още интересно за вас:

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333


Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


четвъртък, 15 септември 2011 г.

Майната на правилата

Ако изобщо искате да тръгнете трябва да направите първата крачка. Ако искате да вървите напред, трябва да тръгнете. По някакъв начин, трябва да пъхнете крак в процепа на вратата, да увиете пръсти около първата летва на стълбата. Колкото по- скоро го направите, толкова по - добре. Ключ към успеха е да вършите с хъс дори най-непривлекателната и зле платена работа. Научете се да изпъквате сред тълпата по всички положителни начини, които са възможни, но най-вече с готовността си да запретнете ръкави и да свършите мръсната работа.

Онези край вас, които непрекъснато ви напомнят да намалите темпото и да не си давате много много зор, вероятно нямат ни най-малка представа какво именно ви тласка напред, осмисля живота ви и е жизненонеобходимо условие за постигане на успех в сферата на дейност и в средата, където се изявявате. От друга страна "страдащите от припряност" съвсем съзнателно плащат солената цена за своите постижения, но пък именно това тяхно "заболяване" е ключът, който би ни помогнал да ги разберем. И още нещо: ориентираната към постигане на успех припряност не винаги води до загуби и до компромиси с качеството. Просто някои хора работят по-бавно, отколкото трябва.

Откажете се от всякакво принудително "положително мислене" или "мотивиране". За сметка на това се постарайте да си изградите солидна основа от добра и стабилна представа за самите себе си, ясно определени реални цели, практичен план за постигането им и познания - нещо, което по естествен път ще доведе до положителни очаквания, инициативност и решимост за действие. - Дан Кенеди

Още интересно за вас:
Формулата за успех на Айнщайн
Погрижете се за себе си
Кратък списък с ценни идеи


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


вторник, 13 септември 2011 г.

Гневът


Гневът, дори когато е предизвикан от истинска несправедливост или беззаконие не е път към победата. Той бързо се превръща в емоционален навик. Обичайното усещане, че сте жертва на несправедливост е причина да започнете да се виждате в ролята на жертва, да носите в себе си вътрешно усещане, което да ви кара непрекъснато да се оглеждате за стърчащ гвоздей, на който да се закачите. Лесно е да видим "доказателства" за несправедливост или да си въобразим, че сме оскърбени дори и от най-невинната забележка или при безпристрастни обстоятелства. Превърнатото в привичка негодуванието неизбежно води до самосъжаление, а това е най-неподходящият емоционален навик, който човек може да развие. Затвърди ли го веднъж, човек вече не се чувства "добре" или "естествено" без него. Тогава той просто започва да търси и да намира "беззаконния". Някой беше казал, че подобни хора се чувстват добре само, когато са нещастни.


Емоционалният навик на негодувание и самосъжаление е свързан и с една неефективна себепредстава за малоценност. В своето съзнание вие се виждате като човек, който заслужава съжаление, като жертва, обречена да бъде нещастна.
Разберете, че причина за вашия гняв не са другите хора, събитията или обстоятелствата. Гневът е плод на собствената ви емоционална реакция. Вие единствени имате власт над него и можете да го овладеете, ако твърдо си внушите, че гневът и самосъжалението не са пътища към щастието и успеха, а към поражението и нещастието. - Максуел Малц


Още интересно за вас:
Изживейте чувствата си
Според вярата
Приемете себе си

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


Техника на прошката по Норбеков

Пример за пречистваща медитативна прошка, която премахва негативните натрупвания в душата. Затворете очи, влезте в ролята на тъжен несретник. Вие сте в празен киносалон. Наоколо е тъмно. Екранът засега е празен, но вие знаете, че филмът ще е за вас. Как е направен, за какво се разказва, не знаете. Тревогата ви нараства, прорязва ви болка. Всичко скъпо, което сте имали, си е отишло безвъзвратно, сякаш не е било: в миналото си виждате само неприятности, разочарования, унижения, обиди... Паметта ви връща към тях, продължава нататък, към младостта, към детството... първите горчивини... празна обвивка вместо бонбон... съседчето ви взима играчката... и още нещо. и още, и още...

Екранът светва, там се движат някакви силуети, сенки, лица... Вглеждате се без напрежение, образите стават все по-контрастни, започвате да разпознавате някои лица. Вижте, това са хора, с които животът ви е срещал. Мнозина са ви карали да страдате, на други вие сте вгорчавали дните... Никого от тях не сте викали тук специално, но те са дошли, те са тук, следователно и те, и вие имате нужда от тази среща. Следователно трябва да поговорите с всеки. Мислено влезте през екрана, станете участник в действието, кажете на всеки, който ви е обидил, нещо от рода на: "Да, ти навремето направи нещо, от което много ме заболя. Ужасно мъчно ми беше, но всичко е вече минало, вече го няма - аз ти прощавам!..."

Не се задържайте при никого за по-дълго, вървете от човек към човек, но говорете с всеки, дори с хора, които не познавате, изслушайте всички и им простете, и поискайте прошка от тези, на които вие сте причинили болка. Дръжте се нежно с всички, особено с близките си. Близките ни причиняват най-големи страдания, но те често не знаят какво правят... простете им всичко. Ако сълзите ви бликнат, не ги сдържайте... Плачете, плачете, сълзите носят облекчение, с тях изчезва всичко, което ви е мъчило и потискало, всичко, което повече няма да се върне. Стоп!

Мислено си кажете: "Достатъчно, бях в миналото, но само защото аз го поисках. Вече не съм това, което бях по-рано, животът ми е истински. Лошото, което е било, няма нищо общо с мен, в мен няма място за него. Да, в живота ми имаше много грешки, обиди, огорчения и разочарования, но аз живея, значи съм имал силата да надмогна лошото, следователно ще имам силата да продължа напред, правя всичко по силите си, за да не стана както едно време, искам да съм нов, друг човек... Вече съм друг.

Мисля, чувствам, дишам — и това само по себе си е щастие, а по-рано не го разбирах и не го ценях. Всичко, необходимо за щастието, е с мен и в мен, имам цел в живота и нищо не ми пречи да се движа към нея. Млад съм, уверен съм в силите си, ще направя всичко възможно животът ми да е пълноценен, щастлив - знам, че ще успея." (Ясно формулирайте конкретната си цел, движението към която ще изпълни живота ви с радост, със смисъл. Деца, семейство, работа... Всеки с приоритетите си.)

Ако успеете да направите тази тренировка на нужната вълна, ако успеете искрено и от все сърце да простите на засегналите ви всички стари и нови огорчения, ще почувствате неимоверно облекчение, сходно дори с блаженството. Душата ви ще се освободи от тежкия гнет. а "непослушният" образ на младостта ще се приплъзне на освободилото се място, ще се слее с вас и ще стане част от същността ви. Възходи - падения, приливи - отливи, ден - нощ, топлина - студ, светлина - мрак...

За света, в който съществуваме, са характерни ритмични качествени движения на материи и енергии към полярни точки. Нашите настроения се ръководят от същата обща закономерност. Ние сме ту безпричинно мрачни, ту весели; ту чувстваме, че можем да направим чудеса, ту откриваме, че нещата не вървят и ни е яд на "двете ни леви" ръце. Състоянието ни подлежи на промени, които на пръв поглед никак не зависят от нас.

А всъщност от настроението ни непосредствено зависи качеството на протичане на оздравителния процес. Психологически изследвания сочат, че всички са оптимисти по природа и не само не са оплаквали горчивата си орис, но дори не са и помисляли за нещастен край. Не са се борили за живота, а са живели (всеки ден, всеки час, всяка минута), радвали са се на малките си сполуки и не са се предавали при несполуките. Вярвали са, че облаците, помрачили хоризонта им, непременно ще се разпръснат. Неслучайно унинието е един от най-тежките грехове в християнската идеология. Ето защо за всеки от нас е толкова важно да умее да се справя с приливите на меланхолия (потиснато състояние на духа).
из "Тренировка на тялото и духа", Мирзакарим Норбеков

Още интересно за вас:

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0898876919 

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik




понеделник, 12 септември 2011 г.

Битките в живота

Един цар имал един единствен син - смел, сръчен и умен. Когато младият принц завършил учението си, баща му го пратил при един стар мъдрец да усъвършенства познанията си за живота.
- Посъветвай ме как да премина по Пътя на живота - казал младежът.
- Думите ми ще се заличат като стъпки в пясъка – отвърнал мъдрецът. Вместо това, ще ти дам някои насоки. По пътя си ще се изправиш пред три врати. Прочети това, което е написано на всяка от тях. Ще почувстваш неудържимо желание да изпълниш указанията. Не се противи на това желание, иначе ще бъдеш осъден да изживяваш отново и отново това, което искаш да избягаш. Нищо повече не мога да ти кажа. Трябва ти сам да го усетиш със сърцето и плътта си. А сега върви. Следвай пътя пред теб.
Старият мъдрец изчезнал, а принцът поел по Пътя на живота. Скоро се озовал пред голяма врата, на която пишело:
„ПРОМЕНИ СВЕТА”
- Точно това смятах да направя - рекъл си младежът. Истината е, че някои неща ми харесват в този свят, но пък други не са никак по вкуса ми.
И той се впуснал в първата си битка. Неговият идеал, неговата решимост и неговият устрем го подтиквали да воюва, да предприема, да завладява, да моделира действителността според волята си. Изпитал удоволствието и опиянението на завоевателя, но не и покой в Душата си. Променил доста неща, но много други не успял.
Минали години.
Един ден той срещнал стария мъдрец, който го попитал:
- Какво научи по Пътя?
- Научих се – отвърнал принцът – да разграничавам онова, което е в моя власт, от онова, което не е; да разграничавам това, което зависи от мен, от другото, което не зависи.
- Хубаво - рекъл старецът. – Използвай силата си, за да влияеш върху нещата, които зависят от теб. Забрави за онези, които се изплъзват от властта си.
И изчезнал.
Малко след това принцът намерил втората врата. На нея пишело:
„ПРОМЕНИ ДРУГИТЕ”
- Това си и мислех – си рекъл той. Другите са извор на удоволствие и радост, но също така и на болка и горчивина.
И той въстанал срещу онова, което не го удовлетворявало и го дразнело у себеподобните му. Направил всичко възможно да промени характера им и да изкорени недостатъците им. Това била втората му битка.
Минали години.
Един ден, когато принцът вече започнал дълбоко да се съмнява в резултата от опитите си да промени другите, мъдрецът пак се появил и го запитал:
- Какво научи по Пътя?
- Научих, - отвърнал принцът, - че другите не са причината, нито на извора на радостта и скърбите ми, на моето удовлетворение или разочарование. Те просто са предлог и възможност моите чувства да се проявят. Но чувствата ми се раждат в мен самия.
- Имаш право – съгласил се мъдрецът. С това, което събуждат в теб, другите ти дават възможност да опознаеш себе си. Бъди признателен на тези, които будят в теб радост и удоволствие. Благодари също така и на онези, които те карат да изпиташ разочарование и страдание, защото чрез тях Животът те учи на онова, което още не си усвоил и от което ще имаш нужда, за да извървиш пътя си.
Казал старецът тези думи и изчезнал.
След това принцът достигнал до третата врата, на която пишело:
„ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ”
- Да – помислил принцът. Ако наистина у мен се корени причината за всичките ми проблеми, това е единственото, което ми остава да направя.
И започнал третата си битка. Направил всичко възможно да подобри характера си, да изкорени недостатъците си, да промени това, което не харесвал в себе си и всичко, което не отговаряло на неговия идеал.
Дълги години водил той тази битка, пожънал успехи, но срещнал и съпротива, претърпял поражения. Когато отново срещнал мъдреца, трябвало да отговори на все същия въпрос:
- Какво научи по пътя?
- Научих, - отвърнал принцът, - че у нас има неща, които можем да променим, но също така и такива, които оказват съпротива и които така и не успяваме да пречупим.
- Добре – казал старият мъдрец.
- Да – продължил принцът, но започвам да се уморявам от тези вечни битки с всичко, с всички, със себе си. Никога ли няма да има край? Кога най-после ще намеря покой? Толкова искам да прекратя борбата, да зарежа всичко, да си отдъхна!
- Точно това е следващата ти цел – съобщил му мъдрецът. Но преди да продължиш напред, обърни се да погледнеш изминатия път.
Казал това и изчезнал.
Принцът погледнал назад и забелязал, че третата врата има надпис и от обратната си страна! Надписът гласял:
„ПРИЕМИ СЕБЕ СИ”
Принцът се учудил, че не е видял надписа по-рано.
- Явно, когато се хвърля в битка, човек е заслепен – казал си той.
Принцът видял също така разпилени на земята всички онези неща, с които се бил преборил в себе си: недостатъците си, слабите си страни, страховете си, ограниченията си, всичките си стари демони. И се научил да ги познава, да ги приема, дори да ги обича. Научил се да обича себе си, без да се сравнява с другите, без да се осъжда и порицава.
Тогава срещнал отново мъдреца, който му задал обичайния въпрос:
- Какво научи по Пътя?
- Научих, - отвърнал принцът, - че да мразиш или да отхвърляш част от себе си означава да се осъдиш на вечно несъгласие със самия себе си. Научих се да се приемам такъв, какъвто съм – напълно и безусловно.
- Добре – казал мъдрецът. Усвоил си Първата Мъдрост. Сега можеш отново да преминеш през Третата врата.
- Едва преминал през третата врата, принцът видял в далечината задната страна на втората и прочел:
„ПРИЕМИ ДРУГИТЕ”
Около себе си той видял хората, които срещнал по пътя. Тези, които обичал, и онези, които мразел. Тези, които подкрепял, и онези срещу които се борил. Но за свое голямо учудване, той вече не бил в състояние да види недостатъците и грешките им, които някога толкова го дразнели и които искал да изкорени.
Когато пак срещнал мъдреца, последният го попитал:
- Какво научи по Пътя?
- Научих, - отговорил принцът, - че откакто съм в съгласие със себе си, вече няма в какво да упрекна и другите, а няма и защо да са страхувам от тях. Научих се да приемам и обичам другите напълно и безусловно.- Добре – казал мъдрецът. – Това е Втората Мъдрост. Сега можеш отново да преминеш през втората врата.
От другата страна принцът забелязал обратната страна на първата врата. Там пишело:
„ПРИЕМИ СВЕТА”
- Странно, как не съм видял този надпис още от първия път – зачудил се принцът.
Той се огледал и видял около себе си света, който по-рано искал да завладее, да преобрази, да промени. Бил стъписан от блясъка и красотата на всичко в него. От неговото съвършенство. А това си бил все същият свят… Светът ли се бил променил, или неговият поглед?
- Какво научи по Пътя? – попитал го мъдреца при следващата им среща.
- Научих – отвърнал принцът, че светът е огледало на Душата ми. Че душата ми не вижда света, а собственото си отражение в него. Когато е радостна, и светът й се струва весел. Когато нещо й тежи, светът й изглежда тъжен. Но сам по себе си светът не е нито весел, нито тъжен. Той просто е тук, съществува – и това е всичко. Не той ме измъчваше, а представата, която имах за него. Научих се да го приемам, без да го осъждам – напълно и безусловно.- Това е Третата мъдрост – казал старият мъдрец. – Ето, че вече си в съгласие със себе си, с другите и със Света.
Чувство за безметежно спокойствие, ведрост и пълнота завладели принца. Той усетил как се потапя в Тишината.
- Сега си готов да преминеш отново през последния праг – рекъл мъдрецът, - този на прехода от Тишината на Пълнотата към Пълнотата на Тишината.
И старецът изчезнал...
http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=949

Още интересно за Вас:
Трансърфинг
Бумеранг
Давайте и ще ви се даде

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik



неделя, 11 септември 2011 г.

Прошка = любов към себе си

След като отворим раните, трябва да изчистим цялата емоционална отрова. Как ще направим това? Същият Учител ни е дал решението преди 2000 години – прошката. Няма друг начин освен прошката, за да изчистим емоционалната отрова. Трябва да простите на всички, които са ви наранили, дори когато умът ви да оценява това, което са ви причинили, като непростимо. Ви ще им простите не, защото те са го заслужили, а защото не искате да страдате и да ви боли всеки път, когато си спомните за това. Няма значение какво са ви направили другите, вие ще им простите, защото не искате да ви се гади през цялото време. Прошката е необходима за вашето собствено ментално излекуване. Вие ще простите, защото чувствате състрадание към себе си. Прошката е акт на любов към самия себе си. Нека вземем за пример една разведена жена. Представете си, че сте били женени в продължение на 10 години и независимо по каква причина сте имали грандиозен скандал със съпруга си за някаква голяма несправедливост. Развели сте се и наистина мразите бившия си съпруг. Просто като чуете името му, изпитвате силна болка в стомаха и искате да го ударите с нещо. Емоционалната отрова е толкова силна, че не можете да го търпите повече. Нуждаете се от помощ, така че отивате при терапевт и казвате: “Толкова много страдам, изпълнен съм с гняв, ревност и злоба. Това, което той направи е непростимо. Мразя този мъж.” Терапевтът гледа в очите ви и казва: “Трябва да освободите емоциите си, да изразите гнева си. Това, което би трябвало да направите, е да избухнете в гняв. Вземете възглавницата, бийте я, ритайте я, хвърляйте я и освободете гнева.” Продължавате нататък и избухвате в най-големия гняв, освобождавате всички емоции. Изглежда, че наистина работи. Плащате 100$ на терапевта си и казвате: “Много ви благодаря. Сега се чувствам по-добре.” Накрая на лицето ви грейва най-голямата усмивка. Излизате от офиса на терапевта и  познайте кой шофира срещу вас насреща? Веднага щом видите бившия си съпруг същият гняв, дори и по-лош се надига отново. Трябва да отидете при терапевта отново и да платите отново 100$ за още един емоционален изблик. Освобождаването на емоциите по този начин е само временно решение на въпроса. То може да доведе до известно освобождаване на емоционалната отрова и да ви накара да се чувствате по-добре за известно време, но това няма да оздрави раните ви. Единственият начин раните да бъдат излекувани е чрез прошката. Вие трябва да простите на бившия си съпруг за несправедливостта. Ще разберете, че сте простили на някого, когато го видите и не чувствате повече нищо. Когато чуете името му и не изпитвате никаква емоционална реакция. Когато можете да докоснете раната и тя не ви боли, тогава ще знаете, че наистина сте простили. Разбира се белегът ще бъде там също както остава върху кожата ви. Вие ще имате спомен за това какво е ставало, за това какви сте били, но след като бъде излекувана раната, тя повече няма да ви боли.
Може би си мислите: “Лесно е да се каже, че трябва да простим. Аз опитах, но не мога да го направя.” Намирате си причини, оправдания защо не можете да простите. Но това не е истината. Истината е, че вие не можете да простите, защото сте научени да не прощавате, защото така сте го правили досега. Имало е време, когато сме били деца, когато прошката е била наш инстинкт. Преди да хванем "умственото заболяване", прошката е била естествена и без усилия. Свикнали сме да прощаваме на другите почти веднага. Ако видите две деца, които си играят заедно и се сбият едно с друго, те започват да плачат и отиват при майките си: “Ооо…, той ме удари”. Тогава едната майка отива при другата да говори с нея. Двете майки се скарват лошо, а двете деца 5 минути по-късно отново играят заедно сякаш нищо не се е случило. Майките вече се мразят една друга за останалата част от живота си. Не става въпрос да се учим да прощаваме, защото сме родени с способността да прощаваме. Но познайте какво се е случило? Научили сме противоположното държане и сме го практикували дълго време, така че сега прошката се оказва доста трудна. Който, каквото и да ви прави – забравете за това. То не засяга нашия живот. В противен случай се получава война на гордостта. Защо? Защото нашата гордост нараства, когато не прощаваме. Ние ставаме по-важни, ако кажем: “Каквото и да прави, аз няма да му простя.Това, което той направи с мен е непростимо.” Истинският проблем е гордостта. Заради гордостта, заради честта ние добавяме още огън към несправедливостта, за да си напомним, че не можем да простим. Познайте кой ще страда и акумулира все повече емоционална отрова. Ще започнем да страдаме за всички неща, които правят хората около нас, дори те да нямат нищо общо  с нас.
Научаваме се също да страдаме просто, за да накажем този, който ни е оскърбил. Държим се като някое малко дете, избухнало в гневен изблик просто за да привлече вниманието. Аз наранявам себе си, за да демоснстрираме: “Виж какво правя заради теб!” Това е смешно, но ние точно това правим. А това, което наистина искаме да кажем, е:  “Господи, прости ми!”, но ние не го правим докато Бог не дойде пръв да ни поиска прошка.  Много пъти дори не знаем защо сме толкова разстроени от нашите родители, приятели, от партньора си. Ние сме разстроени и ако по някаква причина другите хора ни помолят за прошка, ние веднага започваме да плачем и казваме “О, не. Ти ми прости”.
Отидете и вижте малкото дете на ъгъла, изпаднало в гневен изблик. Вземете гордостта си и я хвърлете в боклука. Вие не се нуждаете от нея. Просто се освободете от чувството си за гордост и помолете за прошка. Простете на другите и ще видите, че във вашия живот ще започнат да се случват чудеса. 
Първо, направете списък на всички, от които смятате, че трябва да поискате прошка, след това им поискайте прошка. Дори да няма достатъчно време да се обадите на всички, поискайте прошка в молитвите си и във фантазията си. Второ, направете списък на хората, които са ви наранили, всички на които е необходимо да простите. Започнете с родителите си, братя и сестри, деца, съпруг, приятели, любим, котка, куче, правителството и господ.
Сега вие ще простите на другите, знаейки че каквото и да е направил някой то няма нищо общо с вас. Всеки живее своя собствен сън, запомнете. Думите и действията, които ви нараняват, са просто реакция, отговор на демоните в собствения ум на човека. Той сънува в ада, а вие сте второстепенен герой в неговата драма. 
Нищо от това, което човек прави, не е заради вас. След като осъзнаете това и престанете да приемате нещата лично, състраданието и разбирането ще ви доведат до прошката.
Започнете да работите върху прошката, започнете да прощавате. Отначало ще бъде трудно, но след това ще се превърне в навик. Единственият начин да възстановите способността си да прощавате е да започнете отново да прощавате. Практикувайте все повече и повече и накрая ще откриете дали можете да простите и на себе си. В един момент разбирате, че трябва да простите на себе си за всички тези рани, за цялата емоционална отрова, която сте създали за себе си в съня си. Когато си простите, себеприемането  и любовта към себе си започват да нарастват. Това е върховната прошка – когато простите на себе си. Проявете сила и простете на себе си за всичко, което сте направили в живота си.
Дон Мигел Руис

Още интересно за вас:
Тънките струни на душата
Ако правя каквото искам
Утвърждавайте доброто

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


събота, 10 септември 2011 г.

Тайните на подсъзнанието

Това е много важно да се осъзнае - ние създаваме своя свят чрез нашите мисли, чувства и емоции. Тоест нашето тяло, душевното и физическото състояние на здравето ни, отношенията в семейството с близките, отношението ни с останалите хора и заобикалящия ни свят, работата, финансовото положение - всичко това е външно отражение на нашите мисли, чувства и емоции. След като ние сами създаваме нашия свят, то ние можем да го изменим. С други думи, ако на нас не ни харесва нещо в нашия живот, ние можем да го променим, като отстраняваме причините за този или онзи проблем, и можем да създадем нещо ново. Необходимо е да се обърнем навътре към себе си и да изменим своята подсъзнателна програма за поведение. Ако вие искате да промените заобикалящия ви свят и обкръжението си от хора, то помнете, че всичко, което ви заобикаля - то е отражение на вас самите. Затова започнете със себе си. Когато вие промените себе си, ще се промени заобикалящата ви действителност.

Този закон обезпечава великите ред и хармония, висшата справедливост и чистота на Вселената. Помнете, ние живеем в чист и справедлив свят, където на всеки се дава според мислите му. 

"На всеки да се даде според вярата му" - това са думи от Библията. Нашата реалност започва не с думите и не с действието, а с нашите мисли и енергии. Мисълта е универсална форма на енергията. Нашите мисли и чувства се материализират, въплъщават се в реалност. Ако във вашия живот нещо не достига или има някаква несправедливост, причината е скрита във вас, а не във външния свят или във външни обстоятелства.

Мисълта като форма на енергията се заражда в нашата душа, никъде не изчезва. Действа закона за съхранение на енергията. Всяка мисъл изпратена във външния свят, формира определени събития в нашия живот. По такъв начин тази енергия се връща при нас в един или друг вид.


Законът за отговорността - това е ключов момент в работата над себе си. Тази идея от много се разбира трудно, защото те бъркат отговорността с чувството за вина. Да бъдеш отговорен за своя живот означава напълно да се откажеш от обвиненията на обкръжението ти и от самообвинението , означава освобождаване от съжаление, жал, критика, осъждане и ненавист. Ако вие имате отговорност към себе си, вие ще започнете да живеете пълен и силен живот. Вие сами ще започнете да построявате събитията в своя живот така, както искате. Вие ще създавате особено пространство около себе си. За това трябва непрекъснато да използвате закона за отражението (външното отразява вътрешното).

Започнете внимателно да следите за всичко, което се случва във вашия живот. Отнасяйте се към различните ситуации като към уроци. Например, ако около вас се случва някакво събитие, което извиква у вас определени мисли, чувства и емоции, то погледнете вътре в себе си - това присъства във вашето подсъзнание. Ако нещо не ви харесва у другите хора, това непременно го има във вашето подсъзнание (също и ако нещо ви харесва у хората). Откажете се от желанието си да променяте заобикалящия ви свят, хората и вашите близки. Приемайте ги такива, каквито са. Променяйте себе си - и тогава светът ще се измени. Ако вие нещо избягвате, то зад него е скрит някакъв ваш страх или болка. Вие трябва да преминете през това и да извлечете позитивен урок. Когато човек е отговорен за своя живот, за своя свят, при него се появява свободата на избора. Той е свободен да избира сам , какви мисли да ползва. Изследвайте своите подсъзнателни програми на поведение, своите мисли и емоции. Прегледайте целия си живот наново, от новата гледна точка.
из "Тайните на подсъзнанието", В. Синелников

Още интересно за вас:
Нови мисловни модели
Притча за водопровода
Безплатно е само сиренето, което е в капана


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik