Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

петък, 17 август 2012 г.

Характерите

“Шизоиден” тип характер притежават индивиди, чиито мисли неясно са свързани с чувствата, които се стремят да се скрият в себе си и губят контакт с реалността. По същество тяхната енергия се намира в центъра на тялото и не постъпва в периферията, нейното свободно протичане в посока лицето, ръцете, краката и половите органи се блокира от хронично мускулно напрежение. Шизоидните индивиди изпитват явни трудности в спонтанните действия, техните движения не са гъвкави и отривисти. Те не чувстват връзка със своето тяло, а самооценката им е занижена. Тялото на шизоидите често е слабо, недоразвито. Може да изглежда, сякаш горната и долната половина на тялото или неговата дясна и лява страна действат поотделно. Липсата на мимики прави лицето на човека да изглежда като маска, ръцете могат вяло да висят встрани.
“Орален” характер имат индивидите, които имат нужда от поддръжката на другите и са склонни към зависимост и привързаност в междуличностните отношения. Тяхната енергия не е замразена в центъра на организма, както е при шизоидния тип, но протичането към периферията на тялото е слабо. Тялото и крайниците обикновено са издължени, мускулатурата е недоразвита, налице са признаци на физическа незрялост. Оралните хора трудно стоят на краката си и буквално, и в преносен смисъл. Имайки ниско ниво на енергия, те постоянно имат нужда от поддръжка и чакат помощ от другите. Ако основните им потребности не бъдат удовлетворени, те могат да развият склонност към депресии.
“Психопатният” тип характер отличава индивидите с ярко изразена потребност да властват и управляват, загрижени за своя социален образ. Потребността да доминират над околните може да се прояви в силно развитие на горната част на тялото при съответно недоразвита долна част. Енергията обикновено се премества към главата, а на нивото на талията нейното течение надолу се блокира от мускулното напрежение. Погледът може да изглежда втренчен и подозрителен вследствие на постоянния стремеж да се контролира всичко, което става наоколо.
Към “ садо-мазохистичния” тип характер принадлежат индивидите, които проявяват безпомощност при активното решаване на проблемите. Тялото на човека с мазохистичен характер е напълно заредено с енергия, но той се опитва да сдържа чувствата си, контролирайки мускулното напрежение, за да избегне конфронтацията с околните. Тялото му обикновено е късо, плътно, мускулесто.
Към “ригидния” тип характер принадлежат честолюбиви, ориентирани към реалността индивиди, добре функциониращи, но осъществяващи висок контрол върху поведението си. Те запазват дистанция в отношенията с другите, страхуват се напълно да се отдадат на удоволствия. Биоенергийно тяхното тяло е заредено както на периферията за контакт с околната среда, така и в центъра. Чувствата протичат свободно, но тяхното изразяване е ограничено. Обикновено хора от такъв тип са подвижни и се отличават с пропорционално телосложение.
 
В муждуличностните взаимоотношения шизоидите избягват интимната близост с други хора, индивидите с орален тип характер търсят близки контакти с другите заради топлината и грижата, психопатните се стремят да контролират взаимоотношенията и установяват връзка само с онези, които се възхищават от тях или имат нужда от контрол от тяхна страна, садо-мазохистите влизат във взаимоотношения с членове на групата, но в подчинен вид, избягвайки да изразяват отрицателни емоции, които могат да засегнат междуличностните отношения. Индивидите с ригиден характер установяват близки взаимоотношения и могат да извлекат повече полза от срещи, в които се насочват и поощряват междуличностните контакти, готовността за сближаване, свободното изразяване на чувствата.
Източник:  http://psychology.dir.bg

Още интересно за вас:

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik



Няма коментари:

Публикуване на коментар