Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

неделя, 13 март 2011 г.

За кого е "подаръка"?

"Преди много, много години в древен Китай, когато Буда все още се намирал в своето земно превъплъщение, сред многото истории, които се разказвали за него, била и тази, че е невъзможно да бъде изваден от кожата си. Той бил толкова балансирано същество, че не реагирал нито на обидите, нито на каквито и да е  опити да бъде оскърбен по някакъв начин.

По същото това време в едно село живеел човек, който бил известен с това, че можел да извади от равновесие всеки. Той така изкусно умеел да се заяжда, да се подиграва на хората, че абсолютно никой не можел да остане спокоен при контакт с него.

Та до този човек достигнала мълвата за невъзмутимия Буда

-  Охо-о-о, невъзмутим? – мислел си той. – Само защото още не си е имал работа с мен.

И се отправил на дълъг път.
Когато пристигнал, Буда го поканил при себе си. Оня веднага се запретнал: започнал да го обижда, да му се присмива, да го предизвиква,… По всякакъв начин се опитвал да го изкара от равновесие.
Буда оставал спокоен.
Човекът удвоил и утроил своите усилия, впрегнал цялото си въображение, изсипал каква ли не жлъч и остроти. Ако в началото си служел с подигравки и ирония, сега преминал към открити нападки и обидни прозвища.
Както и преди – Буда все така оставал спокоен.
Майсторът на гнева се чувствал вече на края на силите си. Усещал, че арсеналът му започва да се изчерпва. Усещал, че този път е надминал себе си… Но Буда оставал невъзмутим, както преди.
И когато човекът се поспрял, за да си поеме дух и да се хвърли отново в бой, Буда благо промълвил:
- Кажи ми, моля те, може ли да ти задам един въпрос?
Объркан, човекът нищо друго не можел да стори, освен да се съгласи.
И тогава Буда кротичко го попитал:
- Ако един човек е донесъл подарък на друг, но този, за когото бил предназначен подаръкът, отказва да го приеме, чий е този подарък?

- Ами то е ясно, подаръкът остава за този, който го е донесъл – все още в недоумение отвърнал човекът.

- Именно – промълвил Буда и кротко се усмихнал.
Тогава човекът разбрал, че целия негатив, цялата злоба и жлъч, които така усърдно изливал пред Буда, ще се наложи да си ги вземе обратно със себе си. И посрамен си тръгнал." - от интернет

Затова следващия път, когато си изказвате гнева, раздразнението, а дори и несъгласието по определен въпрос, обърнете внимание как всъщност правите това. Ако е по неуместен начин, обиждайки другите - какво очаквате после? Естествено, че Вселената ще ви върне това обратно, под една или друга форма.

Още интересни статии за вас:
Да погледнем в себе си

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


Няма коментари:

Публикуване на коментар