Консултации за подобряване качеството на живот.

четвъртък, 7 април 2011 г.

от Джон Кехоу

Един от най-известните автори в областта на позитивното мислене, Джон Кехоу ни предлага следната стратегия:

1. Първата стъпка е да осъзнаем страховете си, да ги анализираме и да потърсим у самите себе си истината за тяхното съществуване.
2. Втората стъпка е да си направим обективна и реална самооценка, да открием кои сме всъщност и какви са нашите спсобности, претенции и възможности. Често пъти представата ни за самите нас е изкривена. Смятаме себе си за по-некрасиви, по-дебели, по-неспособни, отколкото сме в действителност. Всеки човек има много качества и способности, които го правят единствен и в този смисъл неповторим. Опитайте се да се запознаете по-отблизо със себе си така, както се опознавате с другите хора - открито и с любопитство. Постарайте се да да се самонаблюдавате и да изучите себе си по-добре. Да откриете предимствата, които притежавате, качества, които смятате, че имате, но хората не оценяват.
3. Третата стъпка е да си простим – първо на себе си, а след това и на хората, около нас. „За да се превърнем в цялостна личност – казва Карл Юнг, ние трябва да интегрираме своята сянка” т.е – да приемем своите „тъмни” черти. Които между другото не са ваши. Не! Те са ви втълпени от родители, общество, среда. Но вие можете! Можете да се отърсите от тях. Да си простим тогава.
Да простим и на всички останали, защото и те като нас носят своята „сянка”.
Дори бихме могли да им помогнем при тяхната интеграция, нали?
4. Четвъртата стъпка е да променим убежденията си. Няма област от нашия живот, за която да нямаме изградени свои убеждения и догадки, много от които възникват още в ранно детство и които поддържаме през целия си живот. Веднъж приели ги, рядко се усъмняваме във вече оформилите се възгледи. Разбира се, че ги считаме за верни, иначе за какво са ни изобщо? Ако мислим, че е трудно да се печелят пари, то е, защото наистина е така. Ако се чувстваме безполезни, това е, защото наистина сме. Ако мислим, че пред нас не се откриват никакви възможности, то значи и това е така. Ще поставим под съмнение и ще огледаме критично практически всеки един аспект от живота си и нас самите, но последното нещо, което ще ни хрумне да оспорим, са нашите убеждения. „Това, в което вярваме, е това, което ни се случва” – казва Джон Кехоу в своята книга „Подсъзнанието може всичко” 

Щом подсъзнанието приеме някакво убеждение или идея, независимо дали е вярна или не, то започва методично да изработва мисли, потвърждаващи това убеждение. Да предположим, че вие несъзнателно вярвате, че е трудно да се печелят пари. Повтаряйки си това убеждение, вие го запечатвате в подсъзнанието си. Веднъж запечатано, то ще поражда мисли от рода на: „Никога няма да имам достатъчно пари” и „Просто е невъзможно да успея” и т. н. А когато пред вас се открие възможност за печалба, мислите ви нашепват: „Прекалено е рисковано”, „Защо да се занимавам? Така или иначе нищо няма да излезе” или „Аз съм неудачник, няма смисъл”. Нещо повече, вашият мозък, в който се е вкоренило убеждението, че „е много сложно да се печелят пари”, ще привлича като магнит ситуации, потвърждаващи това твърдение и ще игнорира, дори ще отблъсква ситуациите, доказващи обратното. 

Кехоу описва как Вие самият от позитивна личност можете да станете негативна, ако си повтаряте и припомняте негативни моменти от миналото. И казва той, ако това може да стане - то може да стане и обратното - от негативни да станем позитивни. Вземете едно свое положително качество, с което се гордеете и със сигурност притежавате. Може би сте грижовни, любящи и състрадателни към другите. Сега, използвайки спомените си, прегледайте миналото си за моменти, когато не сте били грижовни, когато сте били егоисти, дребнави, нелюбезни и злобни. Концентрирайте се върху някои от тези примери. Сега си представете как всеки ден продължително се фокусирате върху тях. Ден след ден преднамерено преживявате тези епизоди и това ви кара да се чувствате зле. Скоро ще започнете да си повтаряте, че наистина сте дребнави егоисти. Ако продължите с тази практика, вие буквално сами ще се хипнотизирате и ще започнете да вярвате, че сте дребнави егоисти и ще започнете бавно да се превръщате в такива хора. Това убеждение ще стане постигната цел. Аналогично стоят нещата и с негативните ни качества. Ние сме се самопрограмирали, без дори да осъзнаваме как и кога сме го сторили. Чрез повторения и избирателна памет сами сме се хипнотизирали да вярваме, че това „орязано” наше копие сме самите ние. Но вие можете да промените всичко това. Погледнете в себе си и потърсете доказателствата за наличието на всички онези положителни качества, които желаете да притежавате. Изследвайте миналото си точно с тази цел, като не му позволявате да засилва ограниченията ви, а го използвате, за да подсилите качествата, които искате да имате. Постарайте се в това начинание. Използвайте селективността на съзнанието си в своя полза. 

"Предизвикайте себе си, за да създадете нови, по-позитивни убеждения, дори и да не вярвате напълно в тях. Напомнете си, че вие можете съзнателно да заложите в подсъзнанието си всяка една мисъл, идея или убеждение, които си пожелаете и мозъкът ви ще ги възприеме, при условие че му ги представите с чувство и ги подкрепите с повторение. Мисленето е рожба на навика. Ако сте позволили в мозъка ви да се вкоренят понятия, които ви ограничават, то можете да ги прогоните посредством нови позитивни убеждения, като ги повтаряте дотогава, докато те напълно изместят старите. Така че направете малко умствено почистване. Сменете мебелите и боядисайте стените. Време е да отхвърлите всички онези стари, ограничаващи ви, самоунищожителни убеждения, макар и отглеждани в продължение на много години, и да ги замените с нови."
http://psychology.dir.bg

Още интересно за вас:

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnikНяма коментари:

Публикуване на коментар