Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

четвъртък, 7 април 2011 г.

Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже?

Може би знаете историята за фермера, който живеел в едно отдалечено селце и който един ден открил, че кравата му е изчезнала от пасището. Търсейки кравата, фермерът срещнал един свой съсед, който го попитал къде отива. Когато отговорил, че кравата му се е загубила, съседът поклатил глава и казал:
- Лош късмет.
- Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже? - отвърнал фермерът и продължил. На хълмовете, отвъд обработваните ниви, той намерил кравата си да пасе до един прекрасен кон и когато я повел към дома си, конят тръгнал след нея.


На следващата сутрин съседът му наминал да види дали кравата се е намерила. Видял я да пасе редом с един хубав кон и попитал фермера какво се е случило. Фермерът обяснил, че конят последвал кравата до дома и съседът възкликнал:
- Какъв добър късмет!
- Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже? - отвърнал фермерът и продължил да си гледа работата.


На следващия ден синът на фермера се завърнал у дома си, след като се уволнил от армията. Той веднага се опитал да яхне хубавия кон, но бил хвърлен на земята и си счупил крака. Когато съседът минавал покрай тяхната къща на път за пазара и видял, че младежът седи на оградата с гипсиран крак, а бащата копае в градината, попитал какво се е случило. Когато му казали, поклатил глава.
- Имал си лош късмет - казал той.
- Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже? - отвърнал фермерът и продължил да копае.


На следващия ден армейската част, където служил младежът, се задала по пътя. През нощта била обявена война и те тръгнали да се бият. Когато се разбрало, че синът на фермера не може да се присъедини към тях, съседът се провикнал през оградата към нивата на фермера и му казал, че така поне няма вероятност да загуби сина си във войната.
- Това е добър късмет - извикал съседът.
- Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже? - отвърнал фермерът и продължил да оре.


Същата вечер фермерът и синът му седнали да вечерят, но след няколко хапки синът се задавил с една пилешка кост и умрял. На погребението съседът сложил ръка на рамото на бащата и казал тъжно:
- Лош късмет.
- Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже? -отвърнал фермерът и поставил сноп цветя до ковчега.


По-късно същата седмица съседът дошъл да каже на фермера, че цялата част, където служил синът му, била избита.
- Поне беше при сина си, когато той умря. Това е късмет - казал съседът.
- Добър късмет, лош късмет. Кой може да каже? - отвърнал фермерът, а съседът продължил към пазара.
И тъй нататък...


Повечето от нас са като съседа от тази малка приказка. Всяка наша реакция и преценка се основават на онова, което се случва в даден момент от историята на нашето битие. Дали дадено събитие е благословия, или е проклятие? Ние оставяме нашите емоции да решат това. Но ако по някакъв магически начин успеем да се освободим от емоциите си - особено от страха, когато бъдем застигнати от нещастие - тогава ние изобщо не бихме наричали това нещастие. Бихме го определили просто като "промяна", защото всяко непредвидено събитие или обстоятелство изисква от нас именно това - да се променим в някаква степен.

Още интересно за вас:
Да погледнем в себе си
Шумът нищо не доказва

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik



Няма коментари:

Публикуване на коментар