Консултации за подобряване качеството на живот.

четвъртък, 11 август 2011 г.

10 заповеди за родители

 Не очаквай детето ти да бъде като теб или да бъде такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не като теб, а да бъде себе си.
• Не изисквай от детето си да плати за всичко, което ти си направил за него. Ти си му дал живот, как може да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, той - на трети и така - това е необратимият закон на благодарността.
• Не си изливай своите обиди върху детето, за да не ядеш на стари години горчив хляб. Понеже каквото посееш, това и ще поникне.
• Не се отнасяй към неговите проблеми високомерно. Всекиму е даден живот според силите и бъди сигурен, че неговият живот не е по-малко тежък, отколкото твоят, а може би дори е по-тежък, тъй като то няма опит.
• Не го унижавай!
• Не забравяй, че най-важните срещи за човека са срещите с неговите деца. Обръщай им повече внимание - никога не можем да знаем, кого срещаме в детето си.
• Не се измъчвай, че не можеш да направиш нещо за детето си. Измъчвай се, ако можеш, но не го правиш. Помни, че за детето е направено малко, ако не е направено всичко.
• Детето не е тиранин, който завладява целия ти живот, не е само плод на плътта и кръвта. Това е скъпоценна чаша, която Животът ти е дал да пазиш и да развиваш творческия огън в него. Това е разкрепостената любов на майката и бащата, които отглеждат не "нашето" или "своето" дете, а душа, която им е дадена на съхранение.
• Умей да обичаш чуждото дете. Никога не прави на чуждото дете това, което не би искал да правят на твоето.
• Обичай детето си и когато то е неталантливо, неудачник, когато е вече възрастен човек. Общувайки с него, радвай се, защото детето е празник, докато е с теб. 
от Януш Корчак

Всички ние сме били първо деца, а после и родители. И когато сме родители, нека не бъдем с децата си такива, каквито са били родителите ни с нас, ако има нещо, което не ни е харесвало в тях. Те не са виновни. Така са разбирали живота и така са постъпвали. Може те самите да са имали нужда от любов и подкрепа - как да я дадат на нас, ако на тях им е липсвала? Може да са имали свои си страхове и демони, с които се борят и до днес. Какво тогава да излъчват и как да раздават любов? Простете на родителите и на себе си и прекъснете модела, който сте придобили от тях, за да не се превърнете и вие в родители, на които е нужно да се прости! И помнете: Човек има такива деца, каквито заслужава!
Недоволни ли сте един от друг, това означава, че не сте си научили урока. Вие от вашите родители и децата ви от вас! Не е късно за това. Нека всеки се запита - какъв е урока ми? След като си отговорите и се съгласите с това - приемете отговора, освободете се от чувството на неодобрение или възмущение към тях и ще отворите нова страница в живота си. Ще сте убедени, че имате най - прекрасните родители, които вие сте избрали, за да усвоите и научите уроци от живота, за да се превърнете в това което сте Днес! И ако все още не сте достигнали до това убеждение - сега е момента! Не отлагайте нито миг повече!

Още интересно за вас:
Как да се освободим от негативна мисъл
12 твърдения, които ни пречат в живота
Формулата за успех на Айнщайн

Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


Няма коментари:

Публикуване на коментар