Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

сряда, 31 август 2011 г.

Какво ни учат преуспелите

Едно ново занятие се радва напоследък на голям успех. Това е професията на мотиватора или мотивационния експерт. Много интересен и показателен в това отношение е случаят с Лес Браун. Лес бил кръгъл сирак. В училище го оценявали като "умствено изостанал". Не е имал основание за какъвто и да било оптимизъм. Така или иначе, той успял да запише гимназия, където един от учителите най-сетне го окуражил с думите: "Не обръщай внимание на другите. Не е важно, какво мислят те за теб. Живей си живота!" От този момент нататък Лес Браун взел съдбата си в своите собствени ръце... 

Станало така, че през един хубав ден от неговия живот той бил избран дори за народен представител в местния парламент на щата Охайо! Не след дълго издал и няколко бестселъра, които предизвикали истински фурор. В наши дни "умствено изостаналото" момче е един от най- преуспяващите мотивационни референти в САЩ. Той, представете си, печели по 20 000 долара на час! Лес Браун си е направил труда да разпита стотици преуспели американци. Лека-полека стигнал до извода, че всичките те се придържат към 7 основни правила, които са и ключът към техния успех. 

"Успехът има много бащи", гласи една поговорка. Интересно е обаче да се знае, кои са неговите "законни бащи". Ето как вижда нещата големият американски мотиватор Лес Браун.
БЪДИ АКТИВЕН! 
В наши дни много хора са склонни да прехвърлят вината за техните несполуки върху другите. На едни им пречат родителите, на други - държавните чиновници. Най-примитивните пък смятат, че са жертва на някаква "черна магия". Преуспелите не мислят така. Техният девиз гласи: "Когато искам нещо, аз го постигам сам - с моя ум, с моите ръце. Аз съм господар на моята съдба!". Неудачниците се познават веднага по това, че търсят оправдание за своите несполуки в странични обстоятелства. С това те индиректно признават, че нямат контрол над собствения си живот. Лес Браун не отрича, че в живота има неща, които ние не можем да контролираме. Това са фактори като миналото, природата, околната среда... Човек може обаче да окаже решително влияние върху собствените си мисли и дела. Да поемеш отговорност за собствения си живот - това е първата стъпка към успеха. Тя ни дава възможност да определяме сами нашата съдба.
ЖИВЕЙ СЪЗНАТЕЛНО!
Качеството, което различава мотивационните експерти от техните съвременници, е способността им да живеят съзнателно. Съзнателният живот означава: да правиш онова, за което мислиш, че си предназначен.
Авторът на бестселъра "Слабата точка" Уейн Дайър пише: "Воденето на съзнателен живот е най-важната предпоставка за оптимално използване на заложените в човека качества." Тези, които не живеят съзнателно, употребяват само толкова енергия, колкото им е необходима за разрешаването на ежедневните проблемчета. Обратно, съзнателният човек се стреми преди всичко към правилното, точно и по възможност съвършено изпълнение на задачите, които сам си е поставил. Този вид хора обикновено са влюбени в работата си. Всички искат да работят с тях и да се възползват от несломимата им енергия. Какво трябва да направим, за да заживеем съзнателен живот? Необходимо е преди всичко да вземем твърдо решение в полза на една кауза, в която вярваме непоклатимо. След това да изградим цялата си професионална дейност около нея. Един пример... Майк Фери бил продавач на аудио-касети. През цялото време обаче си мислел, че съдбата го е предопределила за търговец на недвижими имоти. Един ден той създал "Организацията Майк Фери" и започнал да ОБУЧАВА търговци на недвижими имоти. Фери ги запознавал с прийоми, които му носели най-голям успех при продажбата на касетки. Нещата потръгнали и в наши дни фирмата на Майк печели милиони!
В тази връзка искам да спомена нещо прелюбопитно. Онези от нас, които са посетили Съединените Щати, сигурно са били смаяни от един надпис, който може да се види дори и в асансьорните кабини. Надписът е пределно лаконичен, той се състои всъщност от една единствена дума: "THINK!", т. е. "МИСЛИ!". Да, трябва да се мисли, трябва постоянно да се мисли и да се търсят нови и все по-добри възможности. Това е съзнателният живот, останалото е тление, вегетиране... Важно е да знаем и да помним едно: ние постоянно трябва да се борим с всичко онова, което ни тегли надолу. Умствената леност е комай най-тежкият воденичен камък, увиснал на нашите вратове...
НАБЕЛЕЖИ СИ ЦЕЛИ!
Ако искате да постигнете нещо без предварително набелязан план, ще заприличате на човек, който е тръгнал да обикаля света без географска карта. Безумното разпиляване на сили, енергия и пари ще ви принуди да се предадете, преди да сте постигнали целта си. Брайън Трейси, един от най-успешните американски мотиватори, пише в една от книгите си: "Цели, които не сте набелязали предварително в писмена форма, не са никакви цели. Те съществуват само във вашата фантазия." Тези от вас, които притежават съставен от самите тях "пътеводител", със сигурност ще постигнат целите си. И то много по-бързо и ефикасно от останалите. Преодоляването на отделните етапи ще ви доставя дори удоволствие. Говоря пак от собствен опит. Неведнъж съм се убеждавал в силата на набелязаните планове. Нещо повече - установил съм, че всички ЗАПИСАНИ планове неминуемо се осъществяват - своевременно и точно.
БЪДИ ИЗДЪРЖЛИВ!
Хубаво е да притежаваш слава, голяма къща и милиони в банката. Проблемът е в това, че всички са се устремили натам. Само че преуспелите са намерили начин да осъществят мечтите си. Те действат и не се оплакват от трудностите, с които се сблъскват. Лес Браун има грозен белег на дясното си ухо. Той обяснява на своите ученици произхода му така: "Когато реших да стана мотиватор, аз не притежавах никакви препоръки, практически опит и авторитет. Затова телефонирах на различни фирми от сутрин до вечер. На ден разговарях по телефона поне със стотина мениджъри. Предлагах им да дойда в тяхното предприятие и да изнеса една лекция. Белегът на ухото ми струва в наши дни няколко милиона долара!...
OБРАЗОВАЙ СЕ!
"Бедният е беден, защото е прост"- това не е някакво безпочвено остроумие, а истинска аксиома. Всички мотиватори в един глас ни убеждават да бъдем най-добрите в избраната от нас професия. Самите те използват всяка възможност да се образоват и повишават квалификацията си. Така например мотивационната специалистка Патриша Фрип, която води курсове по мотивация за ръководни кадри, е завършила курс по актьорско майсторство. Освен това тя си е наела учител по риторика. И всичко това с едничката цел да бъде по-добра в професията си. Макар че много преди това е била определена от специализираните издания за най-добрия оратор на Северна Америка! Представете си, че някой прави документален филм за вашата трудова дейност. Ще се гордеете ли с това, което ще заснемат или ще се срамувате от него?... Ако се окаже, че нямате основание за гордост, постарайте се да усъвършенствате себе си и своята работа! Мотиваторите ни съветват: "Изучете действията на преуспелите и ще разберете, какво правят най-добрите от тях.  Не по-малко важно е да проумеете как точно го правят те. След това се постарайте да работите като тях.
БЪДИ УПОРИТ!
Може да прозвучи банално, но ако се устремиш към набелязаната цел, за отказване и дума не може да става. Трябва да сте готови да дадете всичко от себе си, за да постигнете целта си. Когато Джак Канфийлд и Марк Виктор Хансен съставили сборника си "Пилешка супа за душата" (издаден и у нас), те се обърнали към повече от 100 издателства, но всичките  отказали да издадат книгата им. Двамата продължили обаче да упорствуват. Най-накрая убедили едно малко издателство да сключи договор с тях. "Пилешка супа за душата" се превърнала в невероятен касов успех! Били продадени повече от 12 милиона екземпляра! Наложило се дори да пишат нейно продължение... Както виждате, рано или късно упорството се заплаща... Именитият актьор Дъдли Муур, отхвърлян по неговите думи на хиляди кастинги, ни препоръчва в тази връзка следното: "Докарайте нещата дотам, че да им писне от вас!" Като сме заговорили за актьори... Американският киноартист Файвъш Финкъл, станал известен и у нас чрез участието си в сериала "Зад оградата", е упорствал цели... 60 години! Най-накрая обаче успял! На 80-годишна възраст получил наградата "Еми" за актьорско майсторство! Фантастично, нали?!
НЕ ОТЛАГАЙ НИЩО!
Отделете колкото се може повече време за осъществяването на вашите планове и мечти. Винаги си задавайте въпроса, дали това, което вършите в момента, ще ви помогне да преуспеете. Ако това не е така, потърсете незабавно други начини и пътища! Лес Браун привежда един многозначителен пример. През един най-обикновен за него ден той разговарял със своя приятелка по телефона. На другия ден тя най-неочаквано починала. Когато впоследствие той се разровил из вещите й и открил незавършена театрална пиеса. Браун мигом проумял, че тази пиеса никога няма да види бял свят, защото само починалата знаела края и. Затова Лес Браун ни съветва: "Нашето време е ограничено! Хората на успеха съзнават това и... се възползват от този неоспорим факт. За тях тази принуда в никакъв случай не е неприятна. Точно обратното - липсата на време е за тях един от най-мощните стимули! Те осъществяват последователно и страстно мечтите си, не с помайват и не отлагат НИЩО.
Защо не опитате и вие?...от Апостол Апостолов

Още интересно за вас:


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik


Няма коментари:

Публикуване на коментар