Лично съветване чрез Астропсихолгическо консултиране.

сряда, 30 ноември 2011 г.

Медитирайте всеки ден

Научете се да медитирате и превърнете медитацията в неразделна част от живота си. Тази последна стъпка в създаването на мисловна нагласа за чудотворство е най-важната. Преди пет години не можех да си се представя да медитирам редовно. Сега не мога да си представя своя живот без медитацията. Тя е средството, с което си създавам описаното в тази глава умствено състояние. Не мога да си представя да застана на сцена и да говоря, без преди това да съм медитирал. Медитирам дори всеки път преди да седна да пиша. В живота ми медитацията заема първостепенно място - тихото вглъбяване в себе си, за да открия невидимия интелект и любящото напътствие, които са винаги на мое разположение, Медитативният процес не е нищо повече от това да се потопите безшумно в себе си и да откриете по-висшата си същност. След време установявате пряка връзка с това, което винаги е било загадка в живота ви. Ще откриете Бога, безкрайния незрим интелект, който е неотменна част от вас и от делниците ви.

Като всеки процес на обучение, усвояването на медитацията започва с вяра, с мисъл, която се ражда у вас. Мисълта е проста: „Вярвам, че в тази история с медитацията има нещо и съм готов да вложа усилие, за да открия какво е то." Това е всичко! Просто признавате, че медитацията, макар и да не знаете нищо за нея, притежава някаква присъща й стойност и решавате да подходите към нея с открит ум. За да моделирате такъв открит ум, помислете за великите мислители, от които сте се възхищавали. За живота и съветите на духовните учители, които са имали по-голямо влияние от милиарди други хора, населявали планетата. Всички те ни насърчават да медитираме, да се вглъбяваме в себе си, да търсим напътствие в безмълвното и невидимо празно пространство, което всеки носи в себе си. Медитацията ви дава възможност да опознаете невидимата си същност. Тя ви позволява да се отърсите от непрекъснатата свръхактивност на ума, да постигнете спокойствие. Научава ви да живеете в мир, да елиминирате стреса, да намирате отговори там, където преди е царяло объркване, да забавите темпото и в крайна сметка, когато медитацията се превърне за вас в начин на живот, да можете във всеки момент да се оттеглите в това място на покой. Наистина, в който момент пожелаете. Посред делова среща, трагедия, спортно състезание - когато и да е! Медитацията може и ще ви помогне да станете чудотворец, да познаете за себе си истинската магия. Искам отново да ви напомня какво е казал блестящият френски философ и учен Блез Паскал за ползата от медитацията: "Всички нещастия на човека произтичат от това, че не може да поседи безмълвно сам в стаята". Според мен, това е една великолепна мисъл и се чудя защо не включваме медитацията във всички нива на образователните програми. Моят опит показва, че никога не съм изпитвал друго, освен по-дълбок покой, любов и увереност след медитация. Тя е нещо просто, достъпно за всеки, когато решим да я използваме, и допринася неимоверно за добруването ни.

А как се прави? Много е просто! Само решавате да го направите. Чуйте какво казва гениалният писател Франц Кафка: "Не е нужно да излизаш от стаята. Остани седнал на масата и слушай. Дори не слушай, а само чакай. Дори не чакай, а стой безмълвно, неподвижно и в усамотение. Светът ще ти се разкрие свободно, ще можеш да свалиш маската му - той няма друг избор и ще се търкаля възторжено в краката ти."

Няма правилни и погрешни начини за медитиране. Няма стратегии, които трябва да спазвате. Медитацията наистина е само това - да позволите на себе си да отидете в друго измерение, свободно от ограниченията, с които се сблъсквате във физическия свят. В състояние на медитация можете да разрешите в ума си затруднение или проблем. Вижте го, изпитайте го най-напред в невидимия си свят и после изиграйте начина, по който искате нещата да се развият в реалния. Можете също да помолите за божествено напътствие, като задавате наум въпроси като: "Как мога да действам с любов и да служа на другите, като участвам в предстоящото събитие?" "С какви други мисли да заместя саморазрушителните мисли, които сега са в ума ми и унищожават щастието ми?" Помнете правилото: "Човек е това, което мисли."

Медитацията е вашата възможност да създавате това, което ще бъдете, като навлезете в невидимия свят на мислите и разиграете всичко най-напред там, нещо като божествена репетиция на живота ви. Да, ще получите отговорите, които търсите. Да, ще можете да правите чудеса, невъзможни преди. Да, ще бъдете в състояние да напуснете физическото си тяло и да навлезете в небесното царство, което е във вас, и да се върнете, за да изпитате истинската магия.
В "Трите принципа на дзен-будизма" Филип Капло обобщава така онова, което можете да получите от медитацията:
"За обикновения човек, чийто ум е като шахматна дъска от кръстосващи се разсъждения, мнения и предразсъдъци, е практически невъзможно да задържи вниманието си свободно. Неговият живот се върти не около самата действителност, а около представите за нея. Като съсредоточава ума си изцяло върху всеки предмет и всяко действие, медитацията го освобождава от външните мисли и прави възможно установяването на пълна хармония с живота."
Да, вие наистина ще преминете от представите за живота си към осъзнаване на целта ви тук, на героичната ви жизнена мисия. По друг начин изразява това Тайсън Дешимару: "Ако имате чаша, пълна с течност, може до безкрайност да говорите за качествата й, да обсъждате дали е студена или топла, дали химическият й състав наистина е H2O дали е минерална вода или саке. Медитацията е да я изпиете." Красиво, нали! Да се научите да медитирате означава да се научите да живеете, вместо да говорите за живота. Тя е хармония с целта ви на духовно същество в човешки облик.

Установил съм, че най-доброто време за медитация е рано сутрин. Може да опитате да й посветите последния час преди нормалното си време за ставане сутрин. Не се тревожете, че ще сте уморени - един час медитация като че ли се равнява на цяла нощ сън. Когато завърша медитацията си, се чувствам по-отпочинал, отколкото след като съм спал цялата нощ. Вземам дълъг горещ душ или вана, после сядам на пода с кръстосани крака и затворени очи. Първата ми цел в медитирането е да се озова в състоянието алфа. За мен то се равнява на ефекта на хипнозата. Променят се мозъчните вълни. Те реално се забавят. Разбирам, че съм го постигнал, по това, че се чувствам безгрижен и еуфоричен. Ръцете ми олекват, сякаш като перца, и се повдигат без всякакво усилие, сякаш се движат от невидимата сила, която е в мен. Това е безгрижно и радостно цялостно усещане, както когато човек си е пийнал, но постигнато без химикали или алкохол. След няколко години занимания с медитация аз постигам това алфа състояние само за секунди.

Както вече казах, на този етап ръцете ми са леки като перца, главата ми сякаш е безтегловна. После се съсредоточавам повече върху картината в ума си и може да изправя в него екран в пастелен цвят, или пък чисто бял. Чувствам се сам, спокоен, щастлив и готов да използвам времето за медитация по какъвто пожелая начин.

Какво да правите, когато медитирате.
Всеки сеанс предлага многобройни възможности да използвате ценно времето. Възможностите са безгранични. Вие навлизате в духовния свят, като избирате да се потопите в себе си и да намерите Бога. Това е пътят, по който чудесата започват да се проявяват във физическия свят. Аз винаги приветствам този момент и смятам, че на него трябва да се гледа като на особен, божествен. Не позволявайте никому хули и посегателства срещу него.

Активната медитация включва поставянето на проблеми или въпроси за обсъждане. Когато имам да решавам някакъв конкретен проблем, аз често питам: "Каква е поуката тук?" или: "Каква полза мога да извлека от тази ситуация?"  Медитацията предлага безброй възможности за решаване на конфликти. Напътствието е у вас самите. Докато медитирате, можете да задавате въпроси и да получавате отговори. Можете да се върнете назад в живота си, да изживеете някои събития отново и да видите поуката, която са ви донесли те. Можете да общувате с хората, които някога са били част от живота ви, а сега или са другаде във физическия свят, или вече са го напуснали. Можете да установите връзка с божествения интелект във вас и да го използвате по удивителни, нови начини. Можете да се научите да стигате до същината на болест, белязала живота ви, да благословите страданието и да потърсите какво означава то. Можете да установите контакт със способността си за изцеление. Можете да откриете, че умът ви е способен да произвежда вещества, които да облекчат страданието ви и да подпомогнат оздравяването ви. Можете да се научите да искате и да получавате смелост, за да правите значими промени, да се разделите с отрови, към които сте пристрастени, и с нездравословния си начин на живот. В крайна сметка ще стигнете отвъд мислите и дейността на ума. Ще се "прехвърлите" в единното поле на съзнанието, където няма мантри и няма мисли. Това е истинско блаженство. Не може да се опише това състояние. Ще го изпитате и ще го оцените, обещавам ви.

След медитацията ми е приятно да продължа да изпитвам невероятната лекота. Чувствам се центриран, съсредоточен, общувам с другите със съзнание за божествената пълнота в тях. Като че ли автоматично започвам да се храня по-добре, да вземам по-добри за здравето си решения, да пия повече вода, да се движа повече, да бъда по-щедър и великодушен, усещам по-малко стреса и умората. Нямам думи да изразя колко благотворни за мен са заниманията с медитация.

Това е моята собствена техника. Тя не е част от някакво официално обучение по медитация. Върши ми работа и се е развила от намерението ми да установя връзка с по-висшето в мен. Когато повярвате в съществуването му, ще намерите пътя. Той няма да е като ничий друг. Ще бъде ваш, собствен, много личен и много ефективен начин за потапяне в себе си. Съществуват много и чудесни книги и наръчници, които могат да ви помогнат. Но засега ви трябва намерението да откриете пътя сами за себе си. Уейн Дайър

Още интересно за вас:
Как да се освободим от негативна мисъл


Консултации и медитации с Калина Митева се провеждат със записване на телефон: 0894692333

Вариантът с онлайн консултирането се запазва за всички желаещи от други градове и места. За записване скайп: syvetnik








Няма коментари:

Публикуване на коментар